De forse tariefsverhogingen voor de dienstverlening van het Kadaster per 1 januari zijn onacceptabel en moeten van tafel.

Dat zegt de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB) dinsdag.

De overheidsinstantie verhoogt de tarieven volgend jaar met gemiddeld 10 procent, met uitschieters naar boven. Dat is volgens het Kadaster noodzakelijk vanwege de teruggelopen inkomsten door de verslechterde vastgoedmarkt.

Maar volgens de NVB kan dat niet door de beugel. “Dat zouden wij eens moeten proberen: de huizen verkopen niet, dus maken we ze duurder. In tegenstelling tot het Kadaster zijn bedrijven niet in staat om deze extra lastenverzwaringen zomaar door te berekenen”, zegt Coen van Rooyen, jurist van de NVB.

Hij eist dat het Kadaster inzage geeft in de opbouw van de tarieven. Deze mogen volgens de wet niet meer dan kostendekkend zijn.

Kadaster: hogere tarieven noodzaak

"We hebben geprobeerd om de stijging zo min mogelijk te houden, we begrijpen dat het vervelend is maar we kunnen niet anders. De tarieven zijn vastgesteld door de minister, die worden niet teruggedraaid'', laat een woordvoerster van het Kadaster weten.

Het Kadaster registreert, beheert en verstrekt gegevens over onroerend goed. Door het inzakken van de huizenmarkt krijgt de instelling veel minder aktes, hypotheekstukken en meetopdrachten te verwerken. Daardoor is er minder vraag naar informatie uit het register.

Het Kadaster heeft ongeveer 1800 mensen in dienst. Om de kosten te drukken gaat dat aantal de komende jaren volgens de Kadasterwoordvoerster omlaag via natuurlijk verloop. Ook worden er om die reden investeringen uitgesteld.

Maar volgens Van Rooyen van NVB zou het Kadaster een reorganisatie moeten doorvoeren om de kosten omlaag te krijgen. "Zo werkt het in het bedrijfsleven ook'', aldus de jurist.

Tarieven hypotheekakte en koopakte

Een abonnement op de service 'Mijn Kadaster' gaat volgend jaar 30 euro kosten, tegen een prijs van 27 euro dit jaar.

Ook voor die relevant zijn voor kopers en verkopers op de woningmarkt veranderen: zo gaat de inschrijving van een akte met het recht van hypotheek 103 euro kosten, tegen een huidige prijs van 73 euro. Aan de andere kant daalt de prijs van een inschrijving van een koopakte van 118 euro naar 103 euro.

Zie hier het overzicht van de nieuwe tarieven per 1 januari 2014

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl